woensdag 25 april 2012

Help... Ik ben ADD-er

Wat vooraf ging:
Het is woensdag 19 april 2012.
Mijn vrouw en ik zitten bij de therapeut. We hebben een goed huwelijk en houden vreselijk veel van elkaar. Maar... Er lijkt iets aan de hand te zijn waardoor sommige dingen die bij 'normale' mensen vanzelfsprekend gaan, bij ons iets anders lopen.

Na vier sessies met de relatietherapeut begint ze me een aantal dingen gericht te vragen:
- Rook je veel? (ik bevestig: 1,5 pakje per dag)
- Vergeet je vaak waar je mee bezig bent (ik twijfel, maar moet dan toch toegeven)
- Hoeveel uur slaap je per nacht (3 a 4 uur en in het weekend slaap ik 'bij')
- Als je een tentamen hebt, wanneer begin je dan met leren? (2 dagen van te voren)
- Ben je vaak depressief? (valt mee)
- Heb je het idee dat je je volle capaciteit haalt bij de dingen die je doet? (nee, ik maak de meeste dingen niet af)
- Heb je wel eens het gevoel dat je iemand verkeerd begrijpt of dat je verkeerd begrepen wordt (Ik denk: "Aan de lopende band" maar zeg: Ja dat komt wel eens voor..."

Ze wordt stil... Er bouwt zich een spanning op en ze begint heel ernstig te kijken. Dan lacht ze en zegt ze: "Haha, moet je die verbaasde blik zien"
Ik antwoord: "Tja, het lijkt wel of hier een officiele onthulling gedaan gaat worden"
"In zekere zin heb je daar ook gelijk in..." Ze zwijgt weer... En dan "Morris*... Wat zou je er van vinden als je je eens laat testen op ADD?"...


"YES!"

Al jaren denk ik dat ik niet spoor of dat er 'iets' met me is. Borderline niet, daarvoor ben ik te stabiel. Manisch depressief dan? Ook niet, als ik me down voel of 'up' dan is dat van korte duur... Nooit langer dan een uurtje of een halve dag. ADHD dan? Ik heb me er in verdiept, maar kan me zo slecht herkennen in de drukke symptonen. Misschien ben ik gewoon gek? Maar ik ben toch ook weer intelligent (IQ testen tussen de 115 en 128)

Maar ADD... Dat is toch het zusje van ADHD? Ik herkende me wel gedeeltelijk in de ADHD verhalen, maar wist niet dat er ook een variant was zonder het 'hypergedrag'.

Donderdag, ik was er vroeg uit... De hele dag en de dagen erna heb ik mijzelf verdiept in het leven van ADD-ers. En voor mijzelf ben ik er uit: Ik ben ADD-er!

Voorbeelden die mijn vrouw aandroeg die onze relatie beïnvloeden:
In onze relatie komt er een aantal thema's regelmatig terug. Ik heb een aantal eigenschappen die haaks staan op de eigenschappen/karaktertrekken van mijn vrouw:

 - Ik kan 100 x langs een leeg koffiekopje lopen zonder dat ik deze meeneem naar de keuken.
 - Ik beloof om iets in de agenda te schrijven, maar vergeet het gewoonweg.
 - Als ik ergens mee bezig ben, dan zit ik helemaal in mijn eigen wereld en ben ik slecht of niet aanspreekbaar.
 - Als ik mijn studeerkamer op zou ruimen, dan ben ik ongeveer twee uur bezig met 'opladen': Ik rook zes peuken, neem drie bakken koffie, ga een halfuur kakken en schrijf nog een lange blog (dit laatste is een grapje, mijn kamer is al opgeruimd).
 - Ik begin ergens heel enthousiast aan en boek enorme resultaten in korte tijd, maar daarna maak ik het nooit meer af.
 - Ik ga/ging zelden om dezelfde tijd naar bed als Mina, soms wel om bij haar te liggen, maar vijf minuten nadat zij sliep zat ik al weer beneden op de bank.
 - Ik word niet wakker van een wekker... of deze nu om 4:30 afgaat, 7.00 of om 10.00 ik hoor hem gewoon niet en zonder schop onder mijn kont kom ik er gewoon niet uit (toen ik nog alleen woonde ben ik uit bed gehaald door de Politie, mijn wekker was verbonden met een radio die op zijn hardst stond. De buren belden de politie omdat de wekker al sinds 7.00 aan het loeien was. Om 10.00 uur kwam de politie pas. Boete: 175 euro voor geluidsoverlast)
 - Ik stel een hoop tot het laatste moment uit
 - Ik kan een hele dag vrij omzetten in de meest nutteloze dag ooit terwijl ik allemaal wilde plannen heb om mijn dag nuttig te besteden

In komende blogs hoop ik (want als ik me iets voorneemt gebeurt dat zelden) meer te vertellen over mijn persoonlijke verhalen als ADD-er. Want ik zou een boek vol kunnen schrijven over mijn ervaringen!


2 opmerkingen:

  1. Zeer herkenbare punten: niet afmaken van dingen, pas kunnen concentreren als de druk op z´n hoogst is, eigen wereldje en vooral je laatste punt, een vrije dag omzetten in een nutteloze dag ben ik erg goed in. ADD is bij mij een half jaar geleden officieel vastgesteld maar ik weet het eigenlijk al een jaar of acht. Onderzoekjes gedaan bij een psycholoog en ja hoor, ADD. Komende week overleggen met de psychiater en kijken of er voor mij misschien geschikte medicijnen zijn. Ik laat je weten of het goed gaat hoop ik(want als ik me iets voorneemt.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste RonRon,

    Bedankt voor je reactie! Ik zie erg uit naar je ervaringen. Zelf begin ik pas in Juni met een behandelplan (dat tot nu toe in nevelen gehuld is).

    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen

Vlink