dinsdag 12 juni 2012

(AD)D-day 8 juni 2012

Zenuwslopend
Twee maanden duurde het. Twee maanden waarin mijn leven op zijn kop kwam te staan. Medio april was het de relatietherapeute die opperde dat ik wel eens ADD zou kunnen hebben. Ze had aan drie gesprekken genoeg om tot die 'suggestie' te komen.

Nog diezelfde dag kwam ik tot een 'zelfdiagnose'. Online testen, maar vooral de ervaringsverhalen die ik her en der las waren voor mij voldoende om het voor mijzelf te bevestigen.

De therapeute beval iemand aan die me op 24 mei zou kunnen ontvangen voor een eerste kennismaking. Ik heb de afspraak een dag na de conclusie van de therapeute gemaakt, maar diezelfde dag ben ik ook al gaan kijken naar een 'second opinion'. Een vriendin van mij werkt bij PsyQ en die beval me van harte aan om daar eens te gaan kijken.

Via de website heb ik een afspraak gemaakt voor een telefonisch consult. Dat kon al een halve week later. We bespraken kort enkele symptomen en maakte een afspraak voor een gesprek waarbij mijn vrouw en mijn vader aanwezig waren. De diagnose zou pas op 8 juni bekend gemaakt worden.

Deze tijd was zenuwslopend. Elke dag heb ik mij verder verdiept in ADD. Heel veel steun heb ik gekregen van het behoorlijk actieve www.add-forum.nl. Er was zoveel herkenning en erkenning. Mocht je twijfelen of 'soortgenoten' zoeken, dan zou ik er echt een kijkje gaan nemen. Hoewel het natuurlijk maar een forum is, heb ik er echt 'warme' ervaringen gehad.

De dag kwam dichterbij
En hoe dichterbij mijn D-day zou komen, hoe spannender ik het vond. Alle vragen of ik het me niet inbeeldde, of dat ik misschien echt gewoon lui was en weinig karakter had... Alle twijfels zijn er geweest. Zeker ook omdat ik in de afgelopen maanden enorme resultaten geboekt heb.

De diagnose kwam eigenlijk 'relatief' laat. In 2010 en 2011 was de wachtlijst soms zelfs acht maanden. Maar na mijn eerste consult had ik normaal gesproken al na twee weken terug kunnen komen. Mijn behandelend psychologe had echter twee weken vakantie, daarnaast kwam de hemelvaart er nog tussen. Op de donderdagen worden individuele gevallen (diagnoses) besproken met een groep psychologen die er hun mening over geven. De diagnose wordt nooit alleen gesteld. Een paar weken uitstel dus...

De dag
Er werd geadviseerd om iemand mee te nemen naar het gesprek. Misschien omdat sommige mensen heftig reageren, misschien omdat sommige ADD'ers niet in staat zijn om alle informatie te verwerken en misschien gewoon ook omdat het fijn is zulke gesprekken niet alleen te hoeven voeren.

Daar ging ik dan. Om 9.40 zat ik samen met mijn vrouw in de wachtkamer. Stipt om 10.00 uur kwam de psychologe ons ophalen. Ik vroeg haar hoe haar vakantie geweest was (ik wilde het ijs een beetje breken), maar ze reageerde kort: "Goed, maar we komen hier niet om mijn vakantie te bespreken". Oei, misschien was ik weer eens wat te impulsief... We hadden haar kantoor nog niet bereikt of het ijs was harder dan ook... Of toch niet?

We gingen zitten en ze begon:
"Ik zal gelijk met de deur in huis vallen. We hebben je case besproken, we hebben daarbij gekeken naar ADHD kenmerken uit je jeugd en in je volwassen leven... Wacht even, ik teken het even op het bord..."
Ze trok er zo'n ernstig gezicht bij dat ik het gevoel had dat ze me zou vertellen dat ik geen ADD heb, maar gewoon geestelijk gestoord. In gedachten dwaalde ik al af naar de mogelijkheid dat er ieder moment twee mannen in witte pakken met zo'n 'riempjespyama' naar binnen zouden stormen, terwijl mijn vrouw handenwrijvend zou toekijken... Ik moest er van glimlachen...

Ze tekende het met blauwe stift op het bord.

 Hoewel ik het me niet helemaal precies kan herinneren (omdat de letters voor mij nu ineens 'no sense' maken), kwam het neer op het volgende:

De linker kolom is 'Attention' en de rechterkolom is 'Hyperactivity'. Daarnaast zijn de twee rijen de hedendaagse (Adult) score en de kindertijd.

Volgens de DSM-IV (richtlijn voor psychologen) scoorde ik 7 van de 9 punten voor de aandachtsstoornis tijdens mijn volwassen leven en mijn kindertijd. Het hyperactieve gedeelte is in mijn volwassen tijd slechts 3 van de 9 en in mijn kindertijd was die zelfs nul (hoewel ik er wel een klein beetje van denk dat dat hoger was).

Ze vertelde me dat als je 5 van de 9 scoort, dat je dan geen ADHD hebt. Maar dat je 'vanaf' 6/9 als AD(H)D'er door het leven mag gaan.

Toen ik de nullen zag op het bord dacht ik echt dat ze me ging vertellen dat ik geen ADD heb. Maar ze bevestigde het juist:
Je hebt ADHD-II, ook wel ADHD 'het overwegend onoplettende type' genoemd of... ADD.

BINGO! Mijn vermoeden was juist en ik mocht officieel het stempeltje hebben. Ze had zich waarschijnlijk voorbereid op een teleurgestelde jongeman, maar ik vond het juist erg fijn! Ik kon nu 'officieel' verklaren waarom ik mij in het verleden (en heden) op bepaalde manieren gedragen had.

Ik heb me voorgenomen om kortere blogs te schrijven, dus hier komt een 'samenvatting' van het verloop van het gesprek:

Behandeling
Er zijn drie soorten behandeling die er uitgevoerd kunnen worden bij ADD. PsyQ hanteert dit als standaard, maar het is (tot mijn verbazing) ook goed als je er eentje niet doet. Ik zal ze hieronder kort omschrijven:

Medicatie
Over vier weken (inmiddels 3,5) heb ik een afspraak met een psychiater. Met hem zal ik in overleg gaan over het gebruik van medicijnen. Het hoeft geen 'levenslang' te worden, maar kan bijvoorbeeld voor twee jaar geadviseerd worden om 'de boel' op de rails te krijgen en te 'wennen' aan een regelmatig leven. Bij PsyQ wordt over het algemeen begonnen met Ritalin. Als reden gaf ze hiervoor dat het bij het grootste gedeelte van de groep goed aanslaat, daarnaast wordt het door alle verzekeraars vergoed. Ook wordt er gekeken of het innemen van Melatonine (stofje dat je dag,-en nachtritme reguleert) nodig is.

Gedurende het gebruik wordt er met je gesproken om te kijken of het aanslaat en of er bijwerkingen zijn. Ze schrijven vijf medicijnen voor, ik heb ze niet onthouden... Maar een alternatief zou Concerta zijn...

Groepssessies
Zoals in het plaatje hierboven te zien is, zijn er drie soorten groepssessies. Dit zijn enerzijds 'lessen' anderzijds kunnen het ook 'discussiegroepen' zijn. Per soort zal ik ze kort toelichten:

Vaardigheden
Je komt acht keer bij elkaar om een aantal vaardigheden te leren. Ze waarschuwde me al dat het waarschijnlijk een hoop open deuren zullen zijn. De vaardigheden die besproken worden komen neer op het ordenen van je administratie, het maken van een dagplanning, omgaan met je poen, zorgen dat je op tijd komt en andere valkuilen die er bij ADD kado gedaan worden.

Impulscontrole
De impulscontrolesessies zullen 7x achter elkaar plaatsvinden. Hierbij wordt aandacht besteed aan het doen van impulsieve dingen. Ik heb het hier op mijn blog nog niet gehad over mijn vele verslavingen, daar kom ik nog op terug, maar deze dingen zullen ongetwijfeld terug gaan komen.
Vreselijk impulsief ben ik niet, maar het ik moet bekennen dat ik toch regelmatig dingen doe die ik niet gepland heb. Denk aan het uitgeven van geld, ergens langer blijven zitten dan nodig is, spontaan een baan opzeggen enzovoort.

Zelfbeeld
Yup... Ik moet er aan gaan geloven... Mijn zelfbeeld moet opgekrikt worden, en dat gaan we doen in zeven weken:P
Ik denk dat ik overwegend positief in het leven sta... Hoewel ik door veel mensen gewaarschuwd ben om geen HBO te gaan doen op mijn 21e (ik had alleen MAVO en 3 jaar militaire dienst), ben ik het toch gaan proberen. Ik 'wist' dat ik intelligent genoeg was, ook al werd ik toch best vaak voor dom versleten. Daarnaast heb ik wel eens wat ondernemingspogingen gedaan (waarvan er twee nog steeds 'leven' en voor brood op het plankje zorgen).

Toch zie ik er wel naar uit om eens lekker 'aan mijzelf te gaan werken'. Niet meer in een zaal met 10.000 'SAY YES-mensen', maar in een wat intiemere sfeer. Hoewel ik verwacht er meer te gaan 'geven' dan te gaan 'nemen'...

Tot zover de groepslessen.

Persoonlijke coaching
Het derde onderdeel zal persoonlijke coaching zijn. Net als tijdens de groepssessies zal er sprake zijn van 'cognitieve gedragstherapie' (ze heeft het linksboven op het bord opgeschreven, hoewel ik al niet meer weet waar het voor staat haha). Er wordt gekeken naar een stukje 'normen en waarden', deze bepalen voor een groot deel hoe je je gedraagt. Hiernaar zal 1-op-1 gekeken worden.

Voorlopig zullen de eerste vijf sessies om de twee weken plaatsvinden en echt maar een halfuurtje duren (time is money my friend), maar voor de eerste sessie wordt ik geacht een aantal doelen op te stellen die me gaan helpen om een en ander in gang te zetten. Ik zal er een beetje bij geholpen worden.

Tot slot
Het schijnt mogelijk om een jaar extra studiefinanciering te krijgen als je ADD hebt.  Hier zal ik snel achteraan moeten, want na 6 jaar HBO is mijn schuld best aardig opgelopen. Met de 'bevestigingsbrief' van PsyQ moet dit mogelijk zijn, hoewel DUO er nogal eens moeilijk over doet om zoiets met terugwerkende kracht in te voeren.

Verder heeft ze mij en mijn partner voortdurend de gelegenheid gegeven om vragen te stellen. Daarnaast is mijn vrouw uitgenodigd om naar een partneravond te komen (zonder partner;-), waarschijnlijk neemt ze mijn vader mee.

Ik hou jullie op de hoogte van mijn verdere ontwikkelingen! Voel je vrij om te reageren of vragen te stellen!

2 opmerkingen:

 1. Beste Morris,

  Hier dan een tweede gooi om te reageren op je mooie blog. Ik zet het nu in een bestandje en kopieer dat gewoon naar je blog zodat het niet weer ineens weg is.
  Ten eerste vind ik dat je leuk schrijft met de nodige humor, dat maakt het ook een beetje luchtiger. Bijvoorbeeeld je uitspraak over het aan jezelf werken en niet in een zaal zitten met 10.000 "say yes mensen". Dat is grappig!
  En dat van die twee mannen in witte pakken en riempjespyama's! Haha!

  Goeie tip trouwens van je, ADD forum. Ik heb me net geregistreerd terwijl ik je blog aan het lezen was en een reactie aan het schrijven ben....Ik ben er een beetje langer blijven plakken dan de bedoeling was....dus een andere keer ga ik nog even uitgebreid reageren op je reactie over je werkzame leven....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anoniem,

  Bedankt voor je mooie compliment!
  Ik vind het fijn om zulke reacties te lezen.

  Het ADD-forum is echt fantastisch, hoewel ik er door drukte helaas effe niet aan toegekomen ben om te lezen/schrijven.
  Net als met mijn blog trouwens.

  De zaal met 10.000 yes-roepers heb ik echt meegemaakt, was ontzettend gaaf! Een seminar van Tony Robbins in Londen. Heel inspirerend.
  Het heeft de kwaliteit van mijn leven denk ik met 10-20% verhoogt! Ik heb een blog in concept staan over dat onderwerp (ik noem het 'stimulerende middelen').

  Ik zie je reactie vanzelf wel tegemoet! Hoeft niet hoor, no offence!

  Een fijn weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen

Vlink