donderdag 19 juli 2012

Bijzondere verassing... Veel geld terug! ADD en school.

Een bijzondere omstandigheid? De school kan je helpen!
Dat ADD voor,- en nadelen heeft, dat mag wel blijken uit mijn blog.

Maar dat er ook mogelijkheden zijn om de nadelen te compenseren met keiharde knaken dat wist ik niet. Al vanaf het eerste jaar dat ik op de Hogeschool Rotterdam rondliep, heb ik diverse mensen doorgestuurd naar het Decanaat.

Iemand die haar oma verloor en er flink van slag van raakte, iemand die last had van zijn Dyslexie, iemand die zijn buurmeisje verloor, iemand die moeite had met de Nederlandse taal enzovoort.
Door mijn luisterend oor, kom ik er vaak achter dat mensen met 'problemen' zitten waar goede oplossingen voor zijn, het Decanaat is een soort van 'vertrouwenspersoon', maar heeft ook de mogelijkheid om om extra faciliteiten voor een student te vragen.

De jongen die zijn buurmeisje verloor kreeg een extra herkansing voor een tentamen, de jongen die slecht Nederlands sprak kreeg extra bijles en kreeg meer tentamentijd, het meisje dat haar oma verloor kreeg kosteloos een halfjaar extra om haar studie te halen.

Zelf ben ik in 2005 ook wel eens bij de Decaan geweest.
Ik liep vast in mijn studie en kon me er slecht voor motiveren. Het was net uit met mijn meisje en mijn gokverslaving leefde flink op in die tijd. De beste man verwees me door naar een psycholoog...
Ik weet niet of ik het wel eens geschreven heb hier, maar de psycholoog was een halve gare die me bomen wilde laten tekenen en daar conclusies uit trok... Ik dwaal af...

In gesprek met de Decaan
Op dit moment ben ik wederom in gesprek met een Decaan.
We bespreken drie mogelijkheden:

1. Het terugkrijgen van Studiefinanciering
2. Het terugkrijgen van een gedeelte van het collegegeld
3. Het krijgen van extra tijd en ruimte voor het maken van tentamens

Want wat blijkt:
Als je een functiebeperking hebt (en helaas wordt ADD zo genoemd), dan bestaat de mogelijkheid dat je extra tijd nodig hebt voor je studie. Zoals ik reeds eerder op mijn Blog geschreven heb, ben ik sinds 2004 actief op de Hogeschool Rotterdam, waarvan zes jaar ingeschreven als student.

In die zes jaar heb ik studiefinanciering ontvangen, ik heb het grootste gedeelte van mijn studie buitenshuis gewoond (eigen huurwoning en inmiddels een koophuis) en mijn studieschuld is dus flink opgelopen.

Het is waar dat ik tijdens veel tentamens extra tijd nodig heb... Soms lees ik een vraag verkeerd en kras ik mijn hele antwoord door om opnieuw te beginnen. Er zijn tentamens waar ik goed voor kon leren, maar waar ik 'slechts' een 7,5 voor haalde omdat ik niet alle vragen gemaakt heb.
Een kuchje op de gang is voldoende om mij volledig uit mijn concentratie te halen.

Concreet:
Ik moet een hele mallemolen in met allemaal formulieren. Ik moet aan kunnen tonen in welke jaren ik een studievertraging heb opgelopen. De Hogeschool Rotterdam heeft een potje met geld (het zogenaamde 'Waarborgfonds') voor mensen die bijzondere omstandigheden hebben.
Het is jammer dat mijn ADD pas onlangs bekend geworden is, anders had ik wellicht al klaar kunnen zijn met de studie (bijvoorbeeld door Ritalin of coaching).

Normaal gesproken is het waarborgfonds voor studenten die vier jaar gestudeerd hebben, maar dan toch extra tijd nodig blijken te hebben. Ikzelf heb meer dan vier jaar nodig gehad en ben zelfs bijna klaar. We gaan nu proberen om met 'terugwerkende kracht' geld van de Hogeschool Rotterdam terug te vragen. Het zal een lastige klus worden, het is nog niet eerder gebeurd. Ik weet ook niet of het gaat lukken, maar ik hoop op een goede afloop. Het zou kunnen leiden tot een teruggave van een bedrag tussen de 1.000 en 3.000 euro!

Ook de Dienst Uitvoering Onderwijs (Voorheen Informatie-Beheer Groep) heeft speciale regelingen voor mensen met een functiebeperking. Het gebeurt regelmatig dat mensen met ADHD, ADD, ziekte, enzovoort een jaar studiefinanciering 'kwijtgescholden' krijgen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de schuld, net als de OV-kaart.
Als student op het HBO heb je recht op 4 jaar studiefinanciering, ik heb er al zes geincasseerd, de laatste twee jaren hebben voor mij voor 100% uit een lening bestaan. Dat geld zal ik gewoon terug moeten betalen, maar een ander jaar zou ik eventueel wel terug kunnen krijgen. En dat zou een 'zegen' zijn uit onverwachte hoek!

  Extra tentamentijd
Het is jammer, ik hoef nog maar een enkel vak. Een vak waar ik al zeven keer voor gezakt ben. Het is een vak voor 4 ECTS, het mag niet gecompenseerd worden of met een vervangende opdracht gemaakt worden volgens het regelement van de Hogeschool. Maar het lijkt voor mij een onneembare vesting. Ook de vorige keren kwam ik tijd tekort bij dit vak, de eerste keer dat ik het examen deed had ik een 4,3 de laatste keer had ik een 2,6... Ondanks goed leren en voorbereiden.

Ik heb al bijles gehad in het vak en ga in Augustus 2012 een 'Summer Course' volgen. Tijdens deze course krijg je een extra les om je voor te bereiden op de stof. Alle 'lastige' punten worden dan nogmaals aangepakt. Door te discussieren over het onderwerp zul je meer betrokken worden bij de lesstof. Het zal heel pittig worden, want je bent van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in de weer met het vak. Een hele week lang!
De maandag erop volgt het tentamen en daarna is het schooljaar practisch voorbij. Het is dus letterlijk mijn laatste strohalm.

Het zou voor mij ook kunnen betekenen dat ik een tentamen mag afleggen in een afgesloten ruimte. In het handboek voor 'speciale gevallen' staat zelfs dat voor mensen met ADHD en ADD de gelegenheid geboden kan worden om een stukje te wandelen. Ofwel, een pauze tijdens een tentamen. Hier ga ik geen gebruik van maken, maar de school is wel heel meegaand.

Voor alle mensen die dit lezen en denken "Ik ken nog iemand met ADD of ADHD of een andere beperking"... Wees vrij om ze te stimuleren om naar hun betreffende school te gaan en zich aan te melden als 'speciaal geval'. In het allergunstigste geval zou het mij 5.000 euro op kunnen leveren (die ik reeds geïnvesteerd heb in school)... Dat is het proberen waard toch?

1 opmerking:

  1. Je kunt rijk en gelukkig worden als je een lege ATM-kaart kunt aanvragen, met deze kaart kun je 3000 euro per dag gedurende 6 maanden maken, ik ben momenteel in Spanje en ik gebruik deze kaart dagelijks om 3000 zonder problemen te maken. Ik maak ook gebruik van deze kaart in de supermarkt en ook om online aankopen veilig te doen.

    Als je deze kaart wilt hebben, neem dan contact op met de beroemde hacker Mr Divine (divinecardhacker@gmail.com) en je krijgt je eigen kaart afgeleverd bij je deur en de agent zal je precies laten zien hoe je de kaart moet bedienen, zodat je kan dagelijks je eigen 3000 maken. deze kaart werkt voor elk land, dus haal de jouwe nu.

    Om je kaart vriendelijk te contacteren: divinecardhacker@gmail.com of whatsapp +16317433683

    Dank je

    BeantwoordenVerwijderen

Vlink